Wrzesień 22 2014 19:14:32
O nas

W naszej kuchni dbamy o wysoką jakość produktów, z których korzystamy. W większości są z naszego regionu od zachodniopomorskich hodowców, rolników i rybaków.

Nie znajdziesz w naszych daniach, żadnych ulepszaczy: proszków, fondów, kostek rosołowych, glutaminianu sodu, veget i innego pseudo smaku. Wszystko jest świeże i w miarę możliwości hodowane na ekologicznych zasadach.

Staramy się wspierać i promować polskie produkty, nie zaopatrujemy się hurtowo u zagranicznych dostawców oraz w wielkich dyskontach. Doceniamy i wspieramy małych lokalnych producentów, którzy do swoich wyrobów wkładają swoje serce, pasję, wieloletnie doświadczenie zgodnie z naturą i szacunek do darów przyrody. Natomiast w naszych kompozycjach „fusion”, używamy niezastąpionych produktów przygotowywanych według wieloletnich tradycji dla danego regionu.
Wszystkie makarony, pierogi i pieczywa przygotowywane są,na miejscu z ekologicznych mąk. Dbamy o to aby zawsze było świeżo i smacznie.

Mięsa i ryby przygotowujemy metodą sous-vide (czyt. Su-wid) dzięki czemu zachowują one wszystkie soki i witaminy, makro i mikro elementy oraz smak i jakość. Nie niszczy to struktury mięsa jak przy tradycyjnym długim smażeniu w wysokich temperaturach. Metoda sous-vide (po francusku „w próżni”) – próżniowa metoda długiego gotowania potraw (mięsa, warzywa, owoce) w szczelnie zamkniętych workach, umieszczonych w odpowiedniej stałej, niskiej temperaturze w wodzie.
Dania na naszych talerzach to autorskie przepisy, tworzone z miłości do jedzenia, gotowania, poznawania i łączenia ze sobą różnych smaków. Nasze menu jest zmienne co tydzień i uzależnione od produktów dostępnych w danym okresie. Stosujemy również w małym stopniu elementy kuchni molekularnej aby urozmaicić nasze dania.

Kuchnia molekularna - ( nazywana również kuchnią kreatywną ) rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.
„Nie powinno mówić się o gastronomi molekularnej jako "sposobie gotowania" a raczej jak o zastosowaniu naukowych zasad w celu zrozumienia i ulepszenia procesów przygotowywania żywności” – prof. Peter Barham.

Biała Trufla życzy smacznego oraz miłych doznań kulinarnych.


Paula Debacka i Krzysztof Łosiewicz – Szefowie kuchni